Wat is voor jou een ideale zitbank? Is dat juist een bank met een actieve zit of juist een relaxbank waar je in kan ploffen en de hele avond in kan blijven liggen?
Dat is voor iedereen verschillend.
Als je de ideale zitbank wilt kopen, is het verstandig dat je van te voren een lijstje maakt waar jouw ideale bank aan moet voldoen.
Tegenwoordig is het zelfs al mogelijk je bank online te kopen. Onbegrijpelijk zou je zeggen….. want je moet toch weten of de bank goed zit? Voor mij is proef-zitten een must!
Neem de tijd voor de keuze van een bank en laat je goed adviseren. Des te meer plezier zal je van je bank hebben.
Waar moet jouw ideale bank aan voldoen? Waar kan je op letten?
– Zoals ik hierboven al beschreef, de functie is erg belangrijk van de bank. Ga je voor een actieve zit (kort zitgedeelte en stevige kussens) of mag het ook een lounge bank (breed zitgedeelte met zachte kussens) zijn? Gebruik je de bank alleen als er bezoek is of lig je graag languit op de bank.
– Wie gaan de bank gebruiken? Ik denk dan aan de hoeveelheid personen, maar ook aan de huisdieren, kleine kinderen, een jong gezin of juist iemand op leeftijd.
(Zijn vlekken of beestenharen makkelijk te verwijderen van de stof? Kan de hoes van de bank eventueel in de was? Kan je makkelijk opstaan uit de bank etc.)
– De afmetingen van de bank zijn erg belangrijk. Om erachter te komen of de bank wel in jouw leefruimte past, kan je bijv. het formaat van de bank nabootsen door kranten op de grond te leggen op de plek waar de bank moet komen te staan. Een bank is vaak veel dieper dan je denkt. Soms kan een grote zitbank of hoekbank een ruimte groter laten lijken, maar soms ook juist propperig. Als je twijfelt, vraag altijd om advies.
– Houd rekening met de loopruimte. Blijft er voldoende loopruimte over?
– Het model van de bank, i.c.m. de lokatie van de bank is ook iets om op te letten.
Bijvoorbeeld als de bank voor het raam komt te staan is een bank met een lagere rugleuning aan te raden. Je houdt dan het raam vrij. Dit geeft een ruimtelijker effect en je krijgt meer licht in huis.
– Om de juiste kleur van de bank te kiezen is het belangrijk dat je rekening houdt met het licht in de woning, maar ook met de kleur van de vloer, de kleur van de muur en de kleur-tinten die je verder gebruikt in je leefruimte. Een lichte bank (bijv. beige of lichtgrijs) kan erg mooi lijken op een donkere vloer, maar met een lichte kleur op de muur kan de bank ook weer heel flets lijken.
– Pas de stijl van de bank aan, aan de stijl van je leefruimte.
– Hou je ervan om vaak te wisselen van interieurstijl of opstellingen? Kies dan voor een neutraal ontwerp bank in een neutrale kleur (bijv. een grijs-tint) of voor een bank met losse elementen.
-Wil je een bank om te relaxen? Kies dan bijvoorbeeld voor een zitbank met een diepe zit en zachte kussens, chaise-longue element aan je bank, een hoekbank (met doorlopende rugleuning) of een extra hocker.
Bij een chaise-longue element aan een bank kan je heerlijk languit liggen, maar ik hoor vaak van klanten terug dat ze spijt hebben van deze keuze, omdat je ook een zitplek verliest als er bezoek is. Mijn voorkeur gaat uit naar een hoekbank met doorlopende rugleuning of een mooie hocker in de stijl van de bank.
– En tot slot…… Natuurlijk proefzitten!
Wil je hulp bij het kiezen van een bank of bij de indeling van je woonkamer? Neem gerust contact op.
Bron foto’s: vtwonen.nl , me-to-we.nl , marcostarink.nl, Bron onbekend.