Hoe kies je een karpet waar je lang plezier van zult hebben?

Persoonlijk vind ik een karpet onmisbaar in de woonkamer! Het maakt de leefruimte spannend, is warm en lekker zacht aan je voeten, verbindt de meubels in de leefruimte en het geeft sfeer aan de woonkamer.
Tegenwoordig heb je zo veel soorten texturen, maten, kleuren en patronen…. Ieder heeft weer een andere stijl en daar zal de keuze voor een karpet ook op gebaseerd zijn. Toch zijn er ook wat universele “weetjes” die je in je achterhoofd kan houden als je een karpet uitzoekt.
Via deze blog wil ik wat van die “weetjes” met jullie delen.

Ruimte: De grootte van een ruimte is belangrijk bij het uitzoeken van een passend karpet.
Denk pas na over een karpet als alle meubels op hun plek staan.
Om een zithoek af te bakenen moet het karpet zo groot zijn dat alle meubels erop passen. Als dat niet kan, neem je een karpet dat net iets groter is dan de salontafel.
Wil je een groot karpet, waar de bank goed door uitkomt? Zet dan bank dan (deels) op het karpet en laat het karpet aan beide kanten van de bank iets uitsteken.

Kleur: De kleur van het karpet is natuurlijk erg bepalend voor de sfeer in huis. Zorg er altijd voor dat de kleur van het karpet bij de rest van de leefruimte past.
Kleur doet veel met je leefruimte. Zo kan het een ruimte kleiner doen lijken of juist groter. De ene kleur is besmettelijker /of zie je meer op (denk aan wit en zwart) dan de andere kleur.
Sommige kleuren creëren een warme of knusse sfeer en andere kleuren juist een koelere, modernere of zakelijkere sfeer.

Patroon: Een patroon in een karpet kan de leefruimte al snel te druk maken. Heb je juist een strak interieur of is je leefruimte groot, dan kan een karpet met een mooi patroon een echte eye-catcher zijn!

Materiaal: Het materiaal van een karpet is erg belangrijk en zegt veel over de uitstraling van een karpet.
Een hoogpolig karpet geeft vaak een knusse en warme sfeer, terwijl een laagpolig karpet een strakkere uitstraling kan geven.
Ook oogt een synthetisch karpet weer totaal anders dan een karpet van natuurlijke materialen.
Kies mooie, duurzame materialen, dit geeft een luxere en stijlvollere uitstraling aan je leefruimte. Bijvoorbeeld karpetten die gemaakt zijn van zuiver wol.
Ik ga verder niet in op de verschillende materialen van karpetten, dat zou te uitgebreid worden.

Functie: 1. Afbakenen van de zitgroep. 2. Isoleren ( & warm onder de voeten). 3. Geluid dempen. 4. Doffe vloeren opvrolijken 5. Een aanwezige vloer ‘breken’. 6. Persoonlijke sfeer aan de leefruimte toevoegen.

Hoe neerleggen: Een groot vloerkleed komt het mooist tot zijn recht als het 45 tot 60 cm van de wand af ligt. De meubels langs de rand kunnen gedeeltelijk op de onbedekte vloer staan. De verschillende afmetingen van karpetten kunnen verschillende effecten op een ruimte hebben. Zo kan het de ruimte optisch groter, kleiner, korter of langer doen lijken.        Heb je een karpet in de winkel gezien en vind je het moeilijk om de grootte van het karpet in te schatten in jouw leefruimte?
Maak een mal van het karpet, bijvoorbeeld van kranten of karton en leg het op de plek waar je het karpet in gedachten hebt. Zo kan je, voordat je het karpet al gekocht hebt, kijken wat het karpet met je leefruimte gaat doen.

Heeft u nog vragen, komt u nog niet uit de juiste maat of kleur, of wilt u een interieur-, kleur- of aankoopadvies? Neem dan gerust contact op!