Klein wonen heeft ook z’n charmes. Wij wonen met ons gezin in een benedenwoning met een leefruimte van zo’n 55 m2. Onze woonkamer is 12m2, niet groot dus, maar we zijn tevreden met wat we hebben. Het is een heerlijk huis, mooie architectuur (Amsterdamse school) en vrij uitzicht.

Voor klein wonen moet je van opruimen houden. Wanneer spullen even niet op hun plaats liggen, een wasje hangt te drogen of een dochter die haar speelgoed laat liggen, lijkt het huis al snel een bende.

Toch willen we wel leven in ons huis! Het moet gezellig zijn en we willen dat het zichtbaar is dat we genieten van onze leefruimte.

Om te voorkomen dat een kleine leefruimte kaal, onpersoonlijk en minimalistisch wordt of een te volle en veel te gezellige bende, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee kan houden als je een kleine leefruimte inricht:

 

Meubels:

Je huis zeer efficiënt indelen en meubels plaatsen met het juiste formaat die passen bij de ruimte is een van de belangrijkste dingen. Een veel te grote fauteuil komt niet mooi tot zijn recht in een kleine ruimte en kan al snel “propperig” lijken.

Het lijkt ruimtelijker als een meubel op poten staat en je onder het meubel nog een stukje van de vloer ziet.

Kies alleen meubels die je echt nodig hebt. Dus geen extra bijzettafeltje of een leuk dressoir. Benut de hoogte, kies liever voor een hoge boekenkast dan twee lage boekenkasten. Hoe meer vloer je ziet, hoe ruimtelijker een leefruimte oogt.

Zo hebben wij bijvoorbeeld gekozen voor een peertje aan een lang koord vanaf het plafond, i.p.v. een staande lamp. De functie is hetzelfde: licht om te kunnen lezen vanaf de fauteuil.

Kies meubels waar je spullen, uit het zicht, in op kan bergen. Bijvoorbeeld een boekenkast die boven open is, zodat je de boeken kan zien en onder dicht is, zodat daar spullen kunnen worden opgeruimd.

Je zou ook meubels kunnen kiezen met verschillende functies. Bijvoorbeeld een salontafel waar de tijdschriften onder kunnen liggen. Een houten bank (bij de eettafel) waarin het speelgoed kan worden opgeborgen. Een zitbank die tevens als slaapbank dient.

Wij hebben er in ons huis voor gekozen om een speelhoek te creëren in een nis  (wat anders loze ruimte zou zijn) en de deuren van gang te beschilderen met gekleurd schoolbordverf, zo wordt loze ruimte, ineens speel-ruimte!

loze ruimte wordt speel ruimte.

 

Kleur:

Kleuren hebben invloed op een ruimte. Ze geven een ruimte een warme of juist een kille sfeer. Sommige kleuren kunnen een ruimte kleiner doen lijken en andere kleuren maken een ruimte juist groter.

Lichte kleuren reflecteren (geven licht af) en verspreiden. Donkere kleuren absorberen licht waardoor de ruimte kleiner lijkt.

Voor een kleine ruimte is het aan te raden lichte kleuren te kiezen en zo min mogelijk verschillende kleuren. (Denk aan lichte vloeren, muren, meubels en raambekleding)

Als meubels in dezelfde kleur zijn als de muur, lijken ze weg te vallen in de achterwand en heeft het een ruimtelijk effect.

 

Licht:

Licht maakt ruim. Hou daarom de ramen vrij, zodat er veel daglicht in de ruimte komt. Luxaflex, vouwgordijntjes, mooie grote plant of ander obstakel voor de ramen is af te raden. Het belemmert het daglicht in de leefruimte.

Door glazen deuren te plaatsen of openingen te creëren in de leefruimte, kan daglicht verder komen en heeft het (naast dat het goed is voor lichaam en geest) een ruimtelijk en fris effect.

Door goede verlichting creëer je ook ruimte. Met de richting van het licht kan je een ruimte ook groter laten lijken.

 

RAMEN!

Door de vele lichtinval en de neutrale kleuren die zijn gebruikt lijkt de kamer ruimer.

 

shutterVIVAforum

De shutters houden daglicht tegen. Zelfs als ze op de open stand staan.

 

slaapkamer-hoogte

De slaapkamer oogt ruim door de vele lichtinval, licht kleurgebruik en de hoogte.

Esther&Martijn Amsterdam

De multifuctionele “bank” van bamboehout creëert in dit Amsterdams appartement zitplekken, opbergruimte en het dient als media-meubel.

 

Wilt u meer ruimte creëren in uw woning of het ruimer laten ogen? Of wilt u een kleurenadvies of ander advies over uw leefruimte? Neem gerust contact met mij op. Met kleine aanpassingen en tips kan ik uw leefruimte ruimer laten lijken.

 

Tips:

·       Iets nieuws in huis? Eerst iets eruit!

·       Weg gooien, alleen de mooiste dingen bewaren. 

·       Wees creatief en inventief.

·       Tevreden zijn met wat je hebt.

·       Opruimen, opruimen, opruimen.

 

 

 

 

Bron foto’s: Erik Olsson, Leef! Interieuradvies, Gens Du Monde, bron onbekend, inrichting-huis, Martijn Kuitert.